Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Başak Bostancı: Yapay Zekânın Gözlük ve Lens Bağımlılığını Azalttığı Belirtildi
Göz hastalıkları nedeniyle birçok kişi hayatları boyunca gözlük ya da kontakt lens kullanmak zorunda kalabilmektedir. Ancak son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler ve yapay zekânın refraktif cerrahideki rolü sayesinde, gözlük ve lens bağımlılığı büyük ölçüde azalmıştır. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Başak Bostancı, özellikle kişiye özel lazer ve mercek tedavilerinin, birçok hastanın gözlük ve lens ihtiyacını ortadan kaldırmada etkili yöntemler olduğunu belirtmektedir. Bu tedavilerin hastanın yaşına ve göz yapısına göre özelleştirilerek uygulanması ise oldukça önemli bir noktadır.
Doç. Dr. Başak Bostancı, görme bozukluklarının tedavisinde hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve görme bozukluğunun nedenine göre karar verildiğini vurgulamaktadır. 20-45 yaş arasındaki hastalarda gözlük veya kontakt lens kullanmak istemeyen kişiler için korneal lazer cerrahisi uygulanabileceğini belirten Dr. Bostancı, lazer cerrahisine uygun olmayan ya da yüksek numaralı düzeltme gereken hastalar için ise fakik göz içi mercek tedavisi değerlendirilebileceğini ifade etmektedir. Daha ileri yaşlarda görülebilen katarakt veya presbiyopi durumlarında ise, presbiyopi düzeltici mercekler kullanılarak hastaların gözlük bağımsızlığı sağlanabilmektedir. Bu tedaviler sonrası hastalar genellikle ertesi gün günlük hayatlarına dönebilmektedir.
“Katarakt ve Refraktif Cerrahide Yapay Zeka Önemli Rol Oynuyor”
Doç. Dr. Bostancı, katarakt ve refraktif cerrahi alanında yapay zekânın önemli bir rol oynadığını ifade ederek, kornea ve lensin etkileşiminin karmaşık bir sistem oluşturduğunu belirtmektedir. Yapay zekâ ve dalga cephesi analizleri sayesinde bu etkileşimlerin daha doğru bir şekilde analiz edilebildiğini ve ameliyat sonrası beklentiler ile sonuçlar hakkında daha doğru öngörüler sunulabildiğini söylemektedir.
Lazer cerrahisine uygun olmayan hastalar için fakik göz içi merceklerinin etkili bir alternatif olduğunu belirten Dr. Bostancı, bu tedavinin başarılı olabilmesi için doğru göz yapısı değerlendirmesinin ve uygun merceğin seçilmesinin önemli olduğunu vurgulamaktadır. Ayrıca, yaşa bağlı yakın görme kaybı olarak da bilinen presbiyopi durumunda kesin bir çözüm sunan mercek operasyonlarının hastalara yakın mesafede gözlük bağımsızlığı sağlayabileceğini ifade etmektedir.
Ameliyat öncesi detaylı muayenenin önemini vurgulayan Dr. Bostancı, hastanın görme ihtiyaçlarının doğru belirlenmesinin tedavi başarısında kritik bir rol oynadığını belirtmektedir. Hastaların yaşları, meslekleri, yaşam tarzları ve görme gereksinimleri gibi faktörlerin göz önünde bulundurularak, en uygun lens modelinin seçilmesinin önemli olduğunu ifade etmektedir.
“Farklı Optik Dizaynlara Sahip Yenilikçi Lens Çözümleri”
Doç. Dr. Bostancı, günümüzde tek odaklı lenslerin yanı sıra gelişmiş optik yapıya sahip yeni nesil lenslerin de kullanıldığını belirtmektedir. Farklı optik dizaynlara sahip birçok yenilikçi lens çözümünün olduğunu söyleyen Dr. Bostancı, bu merceklerin hangisinin hangi gözde nasıl sonuçlar vereceğinin öngörülmesi ve hastalara detaylı bilgilendirme yapılması gerektiğini belirtmektedir. (DHA)