Kuru Yemiş Tüketmenin Demans Riskini Azalttığı Kanıtlandı
Son yapılan bir araştırmaya göre, ileri yaşlarda kuru yemiş tüketmenin demans riskini azalttığı ortaya çıktı. Birleşik Krallık’ta gerçekleştirilen araştırmaya göre, günlük olarak bir avuç kuru yemiş tüketen bireylerin, demansa yakalanma riskinin azaldığı belirlendi. 60 yaş üstü bireyler arasında yapılan karşılaştırmalara göre, günde 30 gram kuru yemiş tüketenlerin demans riskinin %16 daha düşük olduğu gözlemlendi.
İspanya’da yapılan başka bir araştırma da her gün bir avuç tuzsuz kuru yemiş tüketmenin, yaşlı ve orta yaşlı bireylerde demans riskini azaltabileceğini ortaya koydu. Yaklaşık 7 yıl süren 50 bin 300 katılımcının incelendiği çalışmada, 50’li yaşlarda bin 400 demans vakasına rastlandı. Araştırma sonuçları, günlük kuru yemiş tüketiminin demans riskini %12 oranında azalttığını ve tuzsuz kuru yemiş tercih edenlerde bu oranın %16 olduğunu ortaya koydu. Katılımcılar ortalama 7 yıl süresince takip edildi ve demans oranının %2,8 olduğu belirlendi.
Uzmanlara göre, kuru yemişlerin sağlık üzerindeki olumlu etkileri sadece beyin için değil, aynı zamanda genel sağlık için de önemli. Haftada yaklaşık 140 gram veya daha fazla kuru yemiş tüketen bireylerde kalp hastalığı riskinin %35 ila %50 arasında azaldığı büyük çaplı araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ayrıca, kuru yemişler kilo kontrolüne ve sindirim sistemi sağlığına yardımcı olurken, yüksek lif içeriğiyle bağırsak sağlığını da desteklemektedir. (DHA)